Ashtanga yoga

Den åttafaldiga vägen

"Fysisk dynamisk yoga som utmanar dig på den nivå du är."

"Ashtanga" är sanskrit. "Ashto" betyder åtta och "anga" betyder steg eller del. Den del många börjar med är rörelserna, positionerna....det fysiska. Asanas. Det vi vanligen menar när vi säger "yoga". Ashtangayogans asanas består av ett antal ställningar ur Hathayoga traditionen som binds samman med rörelsesekvenser till olika serier där varje ställning bygger på den föregående. Vi börjar med stående ställningar som inleds med två sekvenser som upprepas. Solhälsning A 5 ggr och solhälsning B 3 ggr. De följ av stående ställningar och sen olika sittande ställningar. Allt utförs i ett flöde och successivt gör de oss mer flexibla, starkare och ger ökad kondition. Avslutningsvis nedvarvning med liggande positioner och till sist en stunds vila. Ashtanga yoga är en mycket dynamisk yoga där andningen styr rytmen och synkroniseras med rörelser så att en intensiv inre värme skapas med en utrensande svettning som följd.

Ashtangayogan är alltid individuell. Det gör att nästan alla kan praktisera ashtangayoga oavsett ålder, fysisk kondition eller tidigare erfarenhet av yoga. Om man inte kan beror det således inte på kroppen, mer på knoppen 

Sådå kan man ju undra varför man ska hålla på med detta och inte något annat....finns ju mycket därute? Svaret kommer här:

 • ger starkare, smidigare och längre muskler och löser upp spänningar och blockeringar i kroppen
 • ökar mental och fysisk styrka, flexibilitet, uthållighet och balans
 • renar kroppen från gifter och slaggprodukter
 • stärker immunförsvaret och ökar ämnesomsättningen
 • ökar självmedvetenheten och reducerar stress
 • rätar ut snedheter i kroppen och frigör nervsystemet
 • förbättrar syreupptagningsförmågan, kvaliteten på andningen och medvetenheten om andningen
 • ger allsidig träning för hela kroppen
 • balanserar tarmarna och de inre organens funktion och kvalitet
 • kan bota eller lindra de flesta problem i rygg, axlar och nacke
 • väcker kroppen och sinnet till liv och ger mer energi och livskraft
 • ökar andlig medvetenhet och känslighet
 • hjälper oss gradvis att leva ett sundare liv och att bli mer uppmärksamma på kroppens signaler
 • lugnar sinnet och förbättrar minnet, koncentrationsförmågan, kreativiteten och livskvaliteten
 • hjälper oss att hitta balans i våra liv och ger oss ett redskap att bättre hantera livets svängningar

Sådå vet vi det. Nu börjar man ju istället undra varför inte alla kommer igång och yogar....

Jaa, säg det, kanske de inte vet om hur bra det är? Kanske det är vårt jobb, ditt och mitt, att sprida budskapet? 

Kanske du aldrig provat men skulle vilja? Kom till oss så hjälper vi dig. Du kan boka en egen klass för privat undervisning eller kom på någon schemalagd klass eller nybörjarkurs.

Ashtanga yoga på Yogastället

Du som inte utövat Ashtanga yoga tidigare kan börja med en grundkurs för att i lugn och ro, tillsammans med andra på samma nivå, lära början av Ashtanga sekvensen. Grundkursen ges kontinuerligt med 4 ggr per kurs. 

På ti-to kl 6,30 kan man också komma som nybörjare. Då får man personliga instruktioner av läraren och lär sig rörelserna utifrån sin egen ambition, sin egen kropp och sin egen energi. I samma grupp utövar också andra yoga på samma sätt. Läraren går runt och hjälper alla. Mysore style kallas det. Alla gör Ashtanga yoga i sin egen takt, följer sin egen andning. Det bästa sättet att lära sig yoga.

Tisdagar ges en fortsättningskurs som bygger vidare från grundkursen. Onsdagar kl 19.45 är det en klass som kan passa den som vill ta det lite lugnare. Klassen leds i lugnt tempo och det finns utrymme för att alla ska få hjälp. Torsdagar kl 17.30 och söndagar kl 9.30 leds hela gruppen gemensamt av läraren.

Se schema & priser ››